Stacking is lining up so each partner plays the side of the court they want once the point starts, instead of the side the score puts them on. It’s legal: the score fixes where the server and receiver stand, but after the serve, players can stand anywhere on their own side (rules 5.B.3 and 5.B.4).

It’s also the quickest way we know to lose the score. Two games of crossing back and forth and nobody can say who should be serving, or from where. Every rule is from the 2026 USA Pickleball rulebook. Press Play to see a serving stack and a receiving stack.

  1. 1–0–1: the score puts you on the left
  2. After the serve: you cross to the right
  3. 4–1–1: receiving, you’re on the left again
  4. After the return: you cross again

Why do teams stack?

Mostly to keep both forehands in the middle of the court. The PPA Tour calls it a common strategy when a team has a left-handed and a right-handed player, and its advice is to stack only if both players are most comfortable on the sides they end up on (PPA Tour, What is stacking in pickleball?).

How to stack when serving

The server always serves from the side the score gives them (rules 5.B.1 and 5.B.3). What changes is where the partner waits. Instead of standing on their own side, the partner stands next to the server, on the side the partner wants to play, and as soon as the ball is served, the server slides across to the other side.

When your team scores, the server switches sides and serves again (rule 5.B.5), so sometimes the score already puts you where you want to be, and there’s nothing to cross.

How to stack when receiving

The right player has to receive, from the side the score gives them (rule 5.B.3). Their partner can stand anywhere, on or off the court (rule 5.B.4). A stacking team usually puts the partner on the side they’ll play, often outside the sideline, so that after the return the receiver moves over and the partner moves up.

If the right receiver is in place but their partner returns the serve, it’s a fault against the receiving team, and it can be called up to the next serve (rule 5.C.1.c). If you’ve simply lined up wrong and nobody stops play, the rally stands (rule 5.C.2), but the score and positions are now out of step, which is how a game gets lost track of.

Keeping the score right while you stack

Stacking changes where you play, never where you serve or receive. That still comes from your team’s score, every rally: your team’s starting server, the player who served first for your team, is on the right when your score is even and on the left when it’s odd (rule 5.B.3). The PPA Tour’s version of the same check: if you started as the left-side player, you serve or receive from the right whenever your team’s score is odd.

Two habits that help:

  • Before every serve, work out from the score who serves or receives, and from which side. Then set up the stack around them. Never start a rally from where the last one ended.
  • Know who your starting server is, and say the score out loud. Most stacking mix-ups are really scoring mix-ups.

If you notice a player out of position during a rally, you can stop play. If you’re right, the rally is replayed; if you’re wrong, it’s a fault against you (rules 5.C.1.a and 5.C.1.b). If nobody notices until the rally is over, the result stands (rule 5.C.2). Our scoring guide has the full position rules.

Is stacking legal?

Yes, in rec play and tournaments alike. The rulebook fixes the server’s and receiver’s positions for the serve and return (rule 5.B.3). After that, there’s no restriction on where players stand, as long as they stay on their own end of the net while the ball is live (rule 5.B.4).

Should rec players stack?

Only if it fixes something. A left-and-right-handed team, or a partner whose backhand is a real weakness in the middle, has a reason. A team that stacks because the pros do mostly gets more scoring arguments. Try it for a session with a partner you play with often, and see whether you win more of the rallies, not whether it feels better.

Let the watch remember where you belong

Rally Trace keeps the score on your Apple Watch: tap the side that won each rally, and it keeps the server and where everyone should stand for the next serve, so you can cross all game and still start each rally in the right place. Scoring is free, and so is your record with every partner on iPhone.

Questions

What is the purpose of stacking in pickleball?

To let each partner play the side of the court they’re better on, usually so both forehands cover the middle. It’s common when one partner is left-handed.

Is stacking legal in pickleball?

Yes. The score fixes where the server and receiver stand for the serve and return, but after that players can stand anywhere on their own side (rules 5.B.3 and 5.B.4).

How do you keep score when stacking?

The same way as always: your team’s starting server is on the right when your score is even and on the left when it’s odd, for every serve and every return (rule 5.B.3). Go back to those positions before each serve, then stack.

Should rec players stack?

Only if it fixes something, such as a left-and-right-handed team or a weak backhand in the middle. Otherwise it mostly adds scoring mix-ups.

Sources

Ready when you are.

All it takes is an iPhone and a paired Apple Watch.